Menu Close

9. Festival zmajevih čamaca: veslajte s nama na Jarunskom jezeru!

Sretni smo što vas i ove godine možemo pozvati na Festival zmajevih čamaca koji će se održati u subotu, 15. lipnja 2024. godine,  od 10 do 15 sati na Jarunskom jezeru🎊Deveto izdanje Festivala otvoreno je za sve velike i male znatiželjnike i entuzijaste, ljubitelje kineske kulture i veslanja, kao i za one koji će to tek postati  🚣

Festivali zmajevih čamaca održavaju se diljem svijeta u čast velikog kineskog pjesnika i učenjaka Qu Yuana (340. – 278.pr.n.e.) koji je živio u Razdoblju zaraćenih država. Glavna atrakcija Festivala su utrke zmajevih čamaca koje su na glasu kao najbrži vodeni sport. Naše trke možda nisu toliko brze, ali su jednako zabavne! 🎊

Veslamo na službenoj regatnoj stazi ŠRC Jarun na 250 metara. Natjecateljski dio programa počinje u 10:00 sati s kvalifikacijskim trkama i završava oko 14:00 sati s dodjelom medalja. Točan raspored natjecanja bit će objavljen najkasnije do 12. lipnja 2024. 

Ako želite sudjelovati u veslačkim utrkama, sve što trebate napraviti jest okupiti 17 istomišljenika i formirati tim. Tim se sastoji od 16 veslača i jednog (1) bubnjara. Svaki član tima treba zasebno ispuniti prijavni formular. Prilikom ispunjavanja formulara, potrebno je navesti ime tima za koji se prijavljujete. Svaki tim ima i svog kormilara koji upravlja čamcem. Kormilari dolaze iz redova Kajakaškog saveza Zagreba, suorganizatora natjecateljskog dijela programa. Natjecati se mogu svi zainteresirani građani stariji od 16 godina. Prijave se primaju do 12. lipnja 2024. 

Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu osigurat će 17 festivalskih majica za svaki tim (16+1 ), kao i medalje 🥇🥈🥉za tri najbrža tima. Nakon veslačkih trka, počastit ćemo se kineskim specijalitetima. 🍜

Nemate tim, a želite nam se pridružiti? Neka vas to ne brine! Primamo i grupne i individualne prijave. Prilikom ispunjavanja formularu navedite: “Želim veslati, tražim tim!” i mi ćemo vas priključiti jednom od postojećih timova.  

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirati Jelenu Vrhovski (jvrhovski@unizg.hr)

Popratni program 9. Festivala zmajevih čamaca

I ove smo godine za vas pripremili zanimljiv popratni program. Sudjelovanje na besplatno, potrebno je samo odabrati željenu aktivnost i rezervirati svoje mjesto putem online formulara. 

Raspored popratnog programa:  
🐲 panoramske vožnje u zmajevim čamcima – od 9:00 do 9:30 sati  ⇒ ograničen broj mjesta, obavezna prijava! 
🐲 radionica kineske kaligrafije – od 10:30 do 11:30 sati ⇒ ograničen brog mjesta, obavezna prijava! 
🐲 zmajarska radionica by Zmajoljupci – Croatian Kite Association – od 11 do 13 sati ⇒ ograničen brog mjesta, obavezna prijava!
🐲 weiqi igraonica (od 10:30 do 15:00 sati) ⇒ prijave nisu potrebne!  

Panoramske vožnje su besplatne vožnje u zmajevim čamcima namijenjena svim uzrastima, malima i velikima. Riječ o laganoj 15-minutnoj vožnji u zmajevim čamcima po Jarunskom jezeru. Čamcem kormilare profesionalci, iskusni članovi Kajakaškog saveza Zagrebe. U jednom čamcu može biti maksimalno 18 osoba. Uz djecu mlađu od 12 godina obavezno je prisustvo punoljetne osobe. Za sve neplivače i djecu do 12 godina starosti osigurat ćemo sigurnosne prsluke. Panoramske vožnje počinju u 9:00 sati. Broj mjesta je ograničen. Rezervirajte svoje mjesto u zmajevom čamcu! 🚣

Kineska kaligrafija je umjetnost pisanja kineskih znakova kistom i tintom na rižinom papiru. Za sudjelovanje na radionici nije potrebno znanje kineskog jezika niti poznavanje kineskih znakova. Radionica kineske kaligrafije namijenjena je polaznicima svih uzrasta. Svoje umijeće kaligrafije prenijet će vam akademska slikarica i kaligrafkinja Iva Valentić. Radionica se održava od 10:30 do 11:30 sati. Broj mjesta je ograničen. Rezervirajte svoje mjesto na radionici kineske kaligrafije!

Zmajarsku radionicu vode pasionirani zmajar Žarko Tkalec-Žare i modna dizajnerica Snježana Hristov-Žuža, koji osim vođenja radionica izrade papirnatih zmajeva uživaju i u izradi vlastitih velikih zmajeva koje često možete vidjeti na obalama Save. Radionica počinje u 11 sati i traje ukupno dva sata. Djeca mlađa od šest godina mogu sudjelovati isključivo u pratnji odrasle osobe.  Za sudjelovanje je potrebno unaprijed najaviti dolazak i rezervirati mjesto. Broj mjesta je ograničen. Rezervirajte svoje mjesto na zmajarskoj radionici!

Igraonica weiqija (go) nema klasičnog početka i kraj, te ne zahtijeva prijavu i rezervaciju mjesta. Kada god dođete, dobro ste došli 🙂 Igrati se možete od 10:30 do 15 sati. Igraonicu će voditi Zvonko Bednjanec, certificirani edukator Europske go federacije i član Hrvatskog go saveza. 

I za kraj nešto što sva djeca vole, veliki šareni dvorac na napuhavanje za neograničene minute skakanja i oslikavanje lica. I napuhanac i oslikavanje se ne naplaćuju, to je naš poklon vama – našim vjernim posjetiteljima Festivala.  

Sigurno smo da će svatko pronaći nešto po svom guštu. Pridružite nam se na Jarunu 15. lipnja i proslavite s nama Festival zmajevih čamaca 🚣

Veslaj s nama na 9. Festivalu zmajevih čamaca!