Menu Close

Kulturni programi

Kulturni programi Konfucijeva instituta

⇒ Kineska kaligrafija je umjetnost pisanja kineskih znakova tušem i kistom od mekane kozje dlake po poroznom rižinu papiru. Radionice se izvode na tri razine: početnoj, elementarnoj i naprednoj. Polaznici početničkih radionica upoznat će povijest kineske kaligrafije i zakonitosti kineskoga pisma, vježbat će pravilno držati kist, usvojit će pravilno držanje tijela i ruke prilikom pisanja te će naučiti pisati osnovne poteze od kojih su sastavljeni kineski znakovi. Radionice na elementarnoj razini zasnivat će se na daljnjem vježbanju pisanja kineske kaligrafije, s naglaskom na točnost izvođenja poteza, odnos elemenata unutar samih znakova i pozicioniranje znaka u predviđenu površinu na papiru. Voditeljica radionica je akademska slikarica Iva Valentić

⇒ Taiji (taijiquan) tradicionalna je kineska borilačka vještina koja se podjednako koristi i zbog svog obrambenog aspekta i zbog pozitivnog utjecaja na zdravlje pojedinca. Taiji se dijeli na četiri glavna stila: chen, yang, wu i sun. Tečajevi taijija trenutačno se izvode samo za studente Filozofskog fakulteta kao dio službenog programa Samostalne katedre za kineziologiju. U pripremi je online tečaj za građanstvo. Voditelj radionica je Jasminko Miklec, certificirani učitelj taijija. 

⇒ Igra weiqi (围棋; doslovan prijevod: igra okruživanja) nastala je u Kini prije 4000 godina. Prema usmenoj predaji, osmislio ju je kineski car Yao (2337.–2258 pr. Kr.) kako bi svog sina naučio i poučio vještinama odlučivanja. Pravila igre se gotovo uopće nisu mijenjala kroz povijest, pri čemu tajna njenog neprekidnog postojanja leži upravo u jednostavnosti njenih pravila, koja omogućuju vrlo jednostavnu izgradnju vrlo složenih struktura i međuodnosa unutar igre. Weiqi, igra bijelih i crnih kamenčića, odvija se na površini pravilno podijeljenoj s pomoću vodoravnih i okomitih linija. Figure, koje zovemo kamenčićima, postavljaju se na sjecišta linija. Iz tog razloga veličinu površine ili table za igranje mjerimo linijama. Standardna veličina je 19×19, a postoje i manje verzije (9×9 ili 13×13) koje koriste početnici. Igraju dva igrača, a partiju započinje igrač koji kontrolira crne kamenčiće. Kamenčići se naizmjenično postavljaju na sjecišta linija i jednom postavljeni više se ne pomiču. Cilj igre na manjoj tabli je zarobiti protivnika. U partiji na velikoj tabli, i po punim pravilima igre, cilj je složeniji: igrači se bore za dominaciju nad cijelom tablom i pobjednika odlučuje broj sjecišta koje kontroliraju. Voditelj radionice je Zvonko Bednjanec, certificirani edukator Europske go federacije i član Hrvatska igo udruge.

⇒Yong chun (wing tzun) osmišljen je kao borilački sustav koji naglasak stavlja na ekonomičnost pokreta i djelotvornu uporabu sile kako bi se omogućilo i fizički slabijim osobama da se obrane od napadača. Program tečaja obuhvaća prve dvije forme yong chuna i borbene primjene istih, shuai shou (lat sao -kontrolirani sparing) i chi shou (chi sao – slijepljene ruke). Tečajevi yonh chuna trenutačno se izvode samo za studente Filozofskog fakulteta kao dio službenog programa Samostalne katedre za kineziologiju. U pripremi je online tečaj za građanstvo. Voditelj radionica je Jasminko Miklec, certificirani učitelj taijija. 

Tijekom jednodnevne radionice kineskog kulinarstva, u trajanju od tri sata, polaznici tečaja naučit će pripremiti jedno tradicionalno kinesko jelo, upoznati se s raznovrsnom kineskom kuhinjom i drugim zanimljivim kulinarskim temama. Radionice drže profesorice Konfucijeva instituta.