Menu Close

O nama

Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu sveučilišni je obrazovni centar osnovan s ciljem promicanja kineskoga jezika i kulture te jačanja gospodarskih veza između Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine.

Sveučilište u Zagrebu i Šangajsko sveučilište za međunarodno poslovanje i ekonomiju osnovali su prvi i jedini Konfucijev institut u Hrvatskoj sa svrhom izgradnje kvalitetnije obrazovne suradnje između Hrvatske i Kine, podučavanja i popularizacije kineskog jezika, unapređenja međusobnog razumijevanja i prijateljstva te kao podršku Sveučilištu i drugim hrvatskim institucijama u suradnji s Kinom. Institut je službeno otvoren 13. svibnja 2012. godine, na dan obilježavanja 20. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine.

Na samom početku rada, Institut je kao svoj glavni zadatak izdvojio podučavanje kineskog jezika u osnovnim i srednjim školama, u sklopu visokog obrazovanja te kao dio cjeloživotnog obrazovanja, i u isto vrijeme upoznavanje šire hrvatske javnosti s kineskim jezikom i kulturom te edukacija i informiranje hrvatske poslovne zajednice o načinima i prilikama poslovanja s NR Kinom. Među važnijim ciljevima navedena je i potpora Katedri za sinologiju Sveučilišta u Zagrebu pri uspostavljanju punog studijskog programa sinologije te aktivno sudjelovanje u mreži Konfucijevih instituta na međunarodnoj razini. Od 2021. strateški fokus Instituta usmjeren je prema turizmu, kreativnim industrijama i digitalnoj transformaciji.