Menu Close

Pridružite nam se na 8. Festivalu zmajevih čamaca!

Označite 17. lipnja na svom kalendaru i pridružite nam se na 8. Festivalu zmajevih čamaca na predivnom Jarunskom jezeru. 

Utrke zmajevih čamaca

Glavni program Festivala su amaterske veslačke utrke u zmajevim čamcima na kojima mogu sudjelovati svi zainteresirani građani stariji od 16 godina, uz prethodnu online predbilježbu.  Utrke zmajevih čamaca nastale su prije više od 2 tisuće godina, kao dio pučkih običaja stanovništva južnog dijela NR Kine. Danas se prisutne u većini zemalja svijeta i na glasu su kao najbrži vodeni sport. 

Zagrebačka utrka zmajevih čamaca održat će se na regatnoj stazi RSC Jarun, na dužini od 250 metara, a natječu se posade sa 16+1 brojem članova. Suorganizator natjecateljskog dijela programa je Kajakaški savez Zagreba.

Raspored veslačkih utrka zmajevih čamaca:
10:30 – 11:30 sati, kvalifikacijske trke 
12:15 – 13:15 sati, finalne trke 
14:00 sati, proglašenje pobjednika i dodjela medalja

Posjetitelji Festivala moći će sudjelovati i na radionicama kineske kaligrafije i weiqija, a za najmlađe će biti organizirane i besplatne panoramske vožnje zmajevim čamcima, kao i radionica izrade zmajevih čamaca od papira. 

Građani koji žele sudjelovati u veslačkim utrkama mogu se prijaviti ispunjavanjem online obrasca najkasnije do 12. lipnja 2023. u 16 sati
Prijave su besplatne, a za sudjelovanje nije potrebno veslačko iskustvo. Donja dobna granica za sudjelovanje u veslačkim utrkama je 16 godina. 

Popratni festivalski program

Popratni festivalski program otvoren je za sve ljude dobre volje, a uključuje panoramske vožnje u zmajevim čamcima, radionicu kineske kaligrafije, igraonicu weiqija, likovnu radionicu izrade zmajevih čamaca i veliki šareni napuhanac za skakanje. Panoramske vožnje, kineska kaligrafija i likovna radionica zahtijevaju najavu dolaska i rezervaciju mjesta putem online obrasca

Prijave se primaju do 15. lipnja 2023. odnosno do popunjena radionica/grupa. 

Raspored popratnog programa: 
9:00 – 9:30 sati, panoramske vožnje u zmajevim čamcima za građanstvo
10:30 – 11:30 sati, radionica kineske kaligrafije
10:30 – 14:00 sati, weiqi igraonica 
12:00 – 13:00 sati, likovna radionica izrade zmajevih čamaca

Panoramske vožnje su besplatne vožnje u zmajevim čamcima namijenjena svim uzrastima, malima i velikima. Riječ o laganoj 15-minutnoj vožnji u zmajevim čamcima po Jarunskom jezeru. Čamcem kormilare profesionalci, iskusni članovi Kajakaškog saveza Zagrebe. U jednom čamcu može biti maksimalno 18 osoba. Uz djecu mlađu od 12 godina obavezno je prisustvo punoljetne osobe. Za sve neplivače i djecu do 12 godina starosti osigurat ćemo sigurnosne prsluke. Panoramske vožnje počinju u 9 sati. Broj mjesta je ograničen. Rezervirajte svoje mjesto u zmajevom čamcu! 

Kineska kaligrafija je umjetnost pisanja kineskih znakova kistom i tintom na rižinom papiru. Za sudjelovanje na radionici nije potrebno znanje kineskog jezika niti poznavanje kineskih znakova. Radionica kineske kaligrafije na programu je od 10:30 do 11:30 sati i namijenjena je polaznicima svih uzrasta. Svoje umijeće kaligrafije prenijet će vam akademska slikarica i kaligrafkinja Iva Valentić. Broj mjesta je ograničen. Rezervirajte svoje mjesto na radionici kineske kaligrafije! 

Dječja likovna radionica izrade papirnatih zmajevih čamaca namijenjena je djeci od 6 do 14 godina. Djeca mladđa od šest godina također mogu sudjelovati, ali isključivo u pratnji odrasle osobe. Radionica počinje u 12 sati i traje 60 minuta. Za sudjelovanje je potrebno unaprijed najaviti dolazak i rezervirati mjesto. Broj mjesta je ograničen. Rezervirajte svoje mjesto na radionici zmajevih čamaca! 

Igraonica weiqija (go) nema klasičnog početka i kraj, te ne zahtijeva prijavu i rezervaciju mjesta. Kada god dođete, dobro ste došli 🙂 Igrati se možete od 10:30 do 14 sati. Igraonicu će voditi Zvonko Bednjanec, certificirani edukator Europske go federacije i član Hrvatskog go saveza.

I za kraj nešto što sva djeca vole, veliki šareni dvorac na napuhavanje za neograničene minute skakanja. 

Eto, ponešto za svakog od vas. I zato dođite i uživajte s nama na još jednom Festivalu zmajevih čamaca. 🙂