Slavimo 2. godišnjicu postojanja

Na današnji dan prije dvije godine otvoren je Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu. Obljetnicu ćemo proslaviti u Klubu SC umjetničkom izložbom Svjetla Kine autorice Silve Bajić s početkom u 18:30 sati.

Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu, sveučilišni centar za kineski jezik, kulturu i poslovanje, otvoren je 13. svibnja 2012. godine  pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr. sc. Ive Josipovića. S prvim upisima na tečajeve kineskoga jezika Institut je krenuo u rujnu 2013., a dosada je upisano više od 500 polaznika.

Kineski jezik uči se i u Osnovnoj školi Matije Gupca od rujna 2012., u Osnovnoj školi Izidora Kršnjavoga od rujnu 2013, u Knjižnici Tina Ujevića od ožujka 2013. i na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu od studenog 2013. S novom školskom godinom Institut planira otvoriti Konfucijeve učionice u Varaždinu i Zagrebu, a u planu su i nove suradnje sa zagrebačkim školama i vrtićima.

Osim jezika, Institut aktivno radi i na promociji kineske kulture koju građani mogu pobliže upoznati uključivanjem u besplatne radionice kaligrafije, slikarstva, kineskoga šaha, kao i treniranjem borilačkih vještina taijija i yong chuna. Tečaj taiji trenutačno je dostupan studentima Filozofskog fakulteta  u sklopu Katedre za kineziologiju, a s rujnom 2014. oformit će se i tečajevi za građanstvo. Yong Chun se također trenira kao dio redovnog programa Katedre za kineziologiju Filozofskog fakulteta, no postoje i tečajevi za građanstvo koji se održava dva puta tjedno od veljače 2014.

Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu također je i poslovni Institut sa zadaćom jačanja gospodarske suradnje između Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine. S tim ciljem Institut je u svibnju prošle godine organizirao dvodnevni poslovni seminar "Kako poslovati s Kinom", u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom na kojem su sudjelovali predstavnici 100-tinjak domaćih tvrtki. U listopadu 2013. voditelj Instituta Krešimir Jurak održao je predavanja u Zagrebu i Rijeci  u sklopu seminara "Jeste li spremni za Kinu", na poziv Centra Europske unije za malo i srednje poduzetništvo. Institut nudi i tečaj poslovnog kineskog jezika koji obrađuje osnovnu gramatiku i vokabular kroz svakodnevne poslovne situacije.

Podijelite s prijateljima...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin