KIZG

Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu

Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu obrazovni je sveučilišni centar osnovan s ciljem promicanja kineskoga jezika i kulture i jačanja gospodarskih veza između Republike Hrvatske i NR Kine. 

Odabirom Sveučilišta u Šangaju za međunarodno poslovanje i ekonomiju za partnera i uključivanjem predstavnika Hrvatske gospodarske komore u Stručno vijeće, Institut se jasno pozicionira kao jedan od osam europskih poslovnih instituta uz London, Kopenhagen, Ljubljanu, Atenu, Leeds, Rouen i Edinburgh. Osnivanjem Konfucijeva instituta Sveučilišta u Zagrebu Hrvatska je napravila važan korak u jačanju kulturno-obrazovne suradnje s NR Kinom, a Zagreb se pridružio regionalnoj grupi Konfucijevih instituta kojoj pripadaju i instituti u Ljubljani, Beču i Budimpešti.

Sveučilište u Šangaju za međunarodno poslovanje i ekonomiju, Nacionalni ured za promociju kineskoga jezika vlade NR Kine (Hanban), Hrvatska gospodarska komora i Grad Zagreb, kao strateški partneri Instituta, zajednički će raditi na upoznavanju šire hrvatske javnosti s kineskim jezikom i kulturom, educiranju i informiranju hrvatske i kineske poslovne zajednice o načinima i prilikama poslovanja u Kini i Hrvatskoj, kao i na daljnjem poboljšanju odnosa dviju država.

Misija Instituta: Jačanje obrazovne suradnje između NR Kine i Hrvatske, promicanje kineskog jezika i kulture i poticanje poslovnog partnerstva između dviju država.

Osnovni zadaci Instituta:

  • upoznavanje široke hrvatske javnosti s kineskim jezikom i kulturom,
  • podučavanje kineskog jezika u osnovnim i srednjim školama, u visokom obrazovanju te kao dio cjeloživotnog obrazovanja,
  • edukacija i informiranje hrvatske poslovne zajednice o načinima i prilikama poslovanja s NR Kinom,
  • edukacija i informiranje kineske poslovne zajednice o načinima i prilikama poslovanja s Republikom Hrvatskom,
  • pomoć pri uspostavljanju nezavisnog, punog studijskog programa sinologije na Sveučilištu u Zagrebu,
  • edukacija kineskih građana koji žive u Republici Hrvatskoj o hrvatskom jeziku, kulturi, ekonomskom,  političkom i pravnom sustavu,
  • aktivno sudjelovanje u mreži Konfucijevih instituta na međunarodnoj razini.

Vizija Instituta: Zajedno s Katedrom za sinologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu postati osnovni izvor znanja o Kini u Republici Hrvatskoj.