Povijest Konfucijevih instituta

NR Kina krenula je s osnivanjem Konfucijevih instituta diljem svijeta kako bi odgovorila na povećani interes za kineskim jezikom i kulturom uzrokovan njezinim otvaranjem prema svijetu.

Otvaranjem NR Kine prema svijetu, naglim razvojem kineskoga gospodarstva i rastom njenog političkog utjecaja, povećala se i potreba za učenjem kineskoga jezika i upoznavanjem kineske kulture. S tim je ciljem NR Kina i krenula u osnivanje Konfucijevih instituta diljem svijeta, najprije kao pilot-projekt u lipnju 2004. u Uzbekistanu, a onda i osnivanjem prvog Konfucijeva instituta u Seoulu u studenom iste godine.

Danas u svijetu djeluje više od 500 Konfucijevih instituta, od kojih se njih 160 nalazi u gradovima diljem Europe i više od 1.000 Konfucijevih učionica. Konfucijeve su učionice svojevrsne podružnice Konfucijevih instituta, koje se u pravilu osnivaju na razini osnovnoškolskih i srednjoškolskih obrazovnih ustanova.

Misija Konfucijevih instituta kao neprofitnih obrazovanih ustanova jest pridonijeti boljem razumijevanju kineskoga jezika i kulture među pripadnicima drugih naroda, razvijati prijateljske odnose između NR Kine i zemalja svijeta i, u konačnici, promicati i poticati razvoj multikulturalizma na globalnoj razini.

Konfucijevi instituti u regiji

Ljubljana
Beč
Budimpešta

Poslovni Konfucijevi instituti

London
Kopenhagen
Ljubljana
Atena
Rouen

Leeds
Edinburgh

Podijelite s prijateljima...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin