Kina: “Ovdje i sada”

U zadnjih 30 godina rast kineskog gospodarstva je bio gotovo “čudesan”. Bruto domaći proizvod rastao je u prosjeku 8% godišnje i u 2010. godini dostigao je nevjerojatnih 5,926,612,009,750 američkih dolara. Vec sada kinesko je gospodarstvo po većini relevantnih pokazatelja drugo na svijetu, iza Sjedinjenih Američkih Država, i mnogi ekonomski analitičari predviđaju da će tijekom ovog stoljeća preuzeti vodeću poziciju.

U mnogim člancima, izvještajima i znanstvenim radovima mogli smo pročitati da je Kina zemlja budućnosti, da njezino vrijeme tek dolazi i da se trebamo pripremiti za njezin rast i prodor na strana tržišta. Preispitajmo ukratko tu tezu i spomenimo nekoliko činjenica.

Kina je, kao što je većini ljudi već poznato, najmnogoljudnija zemlja na svijetu. Ima 3600 milijardi deviznih rezervi i najveći je vjerovnik SAD-a s oko 1100 milijardi američkih dolara. Kina je zemlja s najvećim brojem milijardera, njih oko 700. U 2010. godini 70 milijuna kineskih turista obišlo je svijet. U rujnu 2010. godine Kina je imala stopu nezaposlenosti od 4.1 posto, usporedbe radi u 2009. stopa nezaposlenosti bila je 4.6 posto. Kina je u 2010. godini izravno investirala 68.81 milijardu američkih dolara neto u strane ekonomije što je rast od 21,7 posto u odnosu na 2009. godinu. Do kraja 2010. godine imala je 16000 registriranih poduzeća u 178 država svijeta s ukupnom aktivom preko 1.5 triliona američkih dolara u svojim stranim podružnicama.

Postavlja se pitanje: “Jesu li i Japan, Francuska, Velika Britanija i Njemačka zemlje čije vrijeme tek dolazi?” Kina je te zemlje po mnogo čemu već premašila. Jasno je da Kina još nije ostvarila svoj puni potencijal i možemo samo spekulirati kada će se on ostvariti, ali jedno je sigurno: Kina nije budućnost, Kina je već sad tu i već sada igra izuzetno važnu ulogu na svim svjetskim tržištima i njezin se utjecaj već sada vrlo dobro osjeća.

Savjet svim tvrtkama: Pripremite se jer ubrzo će biti prekasno!

Autor: Bojan Horvačić

 

Podijelite s prijateljima...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin