Borilačka vještina taiji

Trenirajte taiji, vrhunsku vještinu borenja i jednu od najefikasnijih vježbi za izgradnju ravnoteže i koordinacije.

Taiji (taijiquan) tradicionalna je kineska borilačka vještina koja se podjednako koristi i zbog svog obrambenog aspekta i zbog svog pozitivnog utjecaja na zdravlje pojedinca.  Taijiquan se dijeli na četiri glavna stila – chen, yang, wu i sun. Početni tečaj taijija uključuje vježbanje osnovnih pokreta chen stila – forma 18 i yang stila – forma 24. Napredni tečajevi sadržavaju tradicionalne i moderne forme yang i chen stila te forme drugih dvaju stilova taijija – suna i wua.

Postoji legenda koja kaže da je ovaj 700 godina star oblik meditacije i vježbanja osmislio taoistički monah Zhang Sanfenga, i to promatrajući i imitirajući pokrete zmije i ždrala u žaru borbe. Povijesne nas pak činjenice vode do provincije Henan, i ratnika i učenjaka Chen Wangtinga (1600.-1680.) koji je cijeli život proveo u proučavanju, istraživanju i razvijanju borilačkih vještina. Svladavanjem osnovnih principa vježbanja, taijiquan postaje vrhunska vještina borenja.

Zašto vježbati taiji? Taiji je graciozan, opuštajuć, polagan i fluidan s tek ponekim brzim pokretom, tzv. fajin. On jača imunitet, usporava proces starenja, snižava povišen tlak, smanjuje posljedice stresa i depresije, pomaže protiv boli i krutosti, poboljšava koncentraciju i memoriju, poboljšava ravnotežu i koordinaciju, izgrađuje snagu mišića i izdržljivost, poboljšava cirkulaciju, funkciju srca i pluća i povećava protok qi-a. Taiji je dokazano jedna od najefikasnijih vježbi za izgradnju ravnoteže i koordinacije na svijetu.

Podijelite s prijateljima...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin